İnteraktif Kredi, Kredi Pazarındaki Son Gelişmeleri Akşam Gazetesine Aktardı!

İnteraktif Kredi Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Özgül Öztürk’e verdiği röportajda mikro kredi taleplerindeki artışa, enflasyon oranıyla doğru orantılı olarak mikro kredi kavramının değişmeye başladığına dikkat çekti. Güncel verilere göre en az 12 kat artış gösteren mikro kredi taleplerindeki kredi ihtiyacı en çok borç kapatma kredisi, ikinci el araç alımı, yurt dışında eğitim görmek, kripto para yatırımları başlıklarından oluşuyor. Geçtiğimiz yıl 5.000 TL - 25.000 TL arasındaki rakamlar mikro kredi olarak geçerken; 2022 yılı ilk çeyreğinde 100.000 TL - 200.000 TL civarı rakamları mikro kredi olarak sınıflandırmaya başladığımızdan bahsetti. Röportajın tüm detaylarına yazının devamında yer verdik. Akşam gazetesindeki haberimize buraya tıklayarak erişebilirsiniz. Bu keyifli röportaj için Akşam gazetesine ve Özgül Öztürk’e teşekkür ederiz.

Mikro krediye talep 12 kat arttı

Düşük faiz oranları ve yüksek enflasyonla mikro kredi talebi 12 kat arttı. Vatandaş, mikro krediyi en çok borcunu kapatmak, ikinci el araç almak, yurtdışında eğitim görmek veya kripto paraya yatırmak için kullanıyor.

Artan enflasyon oranıyla nakit ihtiyacı artan vatandaş kredilere yöneldi. Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre 2021 yılında kredi kuruluşlarının nakdi kredileri 5.8 trilyon TL oldu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler ise bu yıl mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46 artarak 5 milyar 774 milyon TL'ye ulaştı. Bu dönemde vatandaşın mikro kredi talebinde de ciddi artış olduğuna dikkat çeken İnteraktif Kredi Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Bu yılın ilk çeyreğinde bize gelen kredi talebi 12 kat artışla 33 bin 804'e yükseldi. Geçen yıl bu rakam 3 bin 400 civarındaydı. Eskiden 5 bin ila 25 bin TL'ye kadar olan kredilere 'mikro kredi' diyorduk. Ancak şu anda mikro kredi rakamları 100-200 binlere çıkmış durumda dedi.

DOKTORLAR İLK SIRADA

Mustafa Gümüş'ün verdiği bilgiye göre en fazla talep gören mikro kredi türü ise borç kapama kredisi. Bunu konut alamayıp ikinci el araca yönelen taşıt kredisi başvuruları izliyor. Kısa yoldan para kazanmak isteyen bir kesim de mevcut. Bu kesim Bitcoin ve Altcoin alımı yapabilmek adına nakit kredi başvurusunda bulunuyor. 2022 yılında en çok krediye ihtiyaç duyan meslek grubunun başında doktorlar geliyor. Doktorları hemşire, hasta bakıcı, belediye personeli, öğretmen, işçi, operatör, satış temsilcisi, teknisyen, bankacılar takip ediyor.

DİL EĞİTİMİ İÇİN ALAN ÇOK


Mustafa Gümüş yurtdışında eğitim görmek için başvuran öğrencilerin maddi durumları hakkında bilgi almak için kendilerinden kredi notu talep ettiğine dikkat çekerek: Öğrencilerin vize başvurusu yanmasın diye eğitim kurumları, o ülkelere gidecek öğrencilerin ödeme dengesini gösteren rapor istiyor. Böylece göçmen olarak mı geliyorlar, yoksa eğitim için mi bunu öğrenmeye çalışıyorlar. Bu durumu bilen Türk öğrencileri de kredi çekiyor dedi.

KREDİ KARTLARI
Kart Ücreti Olmayan Kredi Kartları
En Çok Ödül Veren Kredi Kartları
En Çok Taksit Yapan Kredi Kartları
En Prestijli Kredi Kartları
Sana Onaylanabilecek Kredi Kartları