Son günlerde okulların açılması, mevsim değişikliği, Covid-19’un yeni varyantları derken, sağlık konusu yeniden gündemimize oturdu. Sadece hafif seyreden ve mevsimsel rahatsızlıklarda değil, kendimizin ve sevdiklerimizin tüm yaşamını etkileyen önemli hastalıklara karşı hepimiz hazırlıklı olmak isteriz. Bunun için de çeşitli önlemler almaya çalışırız. Türkiye’de sağlık sistemi, kamu ve özel sağlık hizmetlerinin karışımından oluşmakta ve genellikle tüm vatandaşlara sağlık ve finansal koruma sağlayan evrensel sağlık hizmetleri uygulanmaktadır. Her ne kadar bu sistem kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu olan SGK’da kayıtlı tüm vatandaşlar, sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tedavi olabilseler de bazen farklı durumlar yaşanabiliyor. Sağlık kredisi ihtiyacı hiç beklenmedik bir anda karşımıza çıkabiliyor.
Öyle bir an geliyor ki, sizin veya sevdiklerinizin hastalığı ile ilgili tedavi SGK kapsamında olmayabiliyor. Bazen de özel sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve tedaviye buralarda devam etmek kaçınılmaz oluyor. Veya bir kaza ile tüm yaşantımız alt üst olabiliyor. Bireysel olarak alacağımız tedbirler elbette var. Sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteyi günlük rutinlerimiz arasına koymak, iyi ve kaliteli uyku, rutin doktor kontrolleri vb. sağlığımızı korumaya yardımcı olabilir. Kazalardan korunmak için evde ve işyerlerimizde güvenlik tedbirlerini almak, trafikte kurallara uymak gibi alacağımız önlemler de bizi bir yere kadar korur.
Peki finansal olarak nasıl korunacağız? Sağlık ekonomisini bilmek bize bu noktada yardımcı olabilir. Sağlık hizmetlerimize ayrılan kaynakların etkin kullanımı sağlık finansmanı konusunu kapsıyor. Sağlık finansmanı hem bireysel hem de ulusal ve uluslararası olarak ele alınması gereken bir konu. En son pandemide yaşadıklarımızı hatırlayın, hepimiz Dünya Sağlık Örgütü DSÖ’yü takip ettik. Çünkü mesele sadece bizi değil, yeryüzündeki tüm insanları etkiler hale gelmişti. Sağlık tanımını DSÖ şöyle yapıyor: Fiziksel, ruhsal ve sosyal boyutları da içerecek biçimde, hastalık ve sakatlığın olmadığı, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali. Umalım bu iyilik hali artsın ve sürekli olsun.
Kaynaklarımız kısıtlı, bu kıt kaynaklardan en yüksek faydayı sağlayacak koşulları oluşturmak ancak sağlık ekonomisi yaparak sağlanır. Buna karşılık artan harcamalar, ödeme güçlüğü doğuruyor ve sağlık hizmetlerine erişmeyi zorlaştırıyor.
Sağlık maliyetlerini karşılamak için nasıl kaynak yaratırız? Öncelikle bir işte çalışıyorsak veya çalışmadığımız dönem içinde şartları yerine getiriyorsak sosyal güvencemiz var. Sağlık harcamalarımız bu kaynaktan sağlanıyor. Devletler bu altyapıyı sağlayarak, sağlık sorunları nedeniyle iş gücünde oluşabilecek finansal kayıpların olmasını engellemeye çalışır. Aksi durum, ülkeler için sürdürülebilir değil.
Bireysel olarak biz sağlık ekonomimizi nasıl düzenler ve ne tür finansman yöntemleri geliştiririz? Sağlık harcamaları hayatımızın bir bölümünde birden karşımıza çıkabilir ve bazen bir anda karşılaması mümkün olmayan boyutlara gelebilir.
sahip olduğumuz SGK kapsamının ve özel sağlık sigortası çerçevesinin dışına çıktığımızda, sağlık giderleri için kredi kullanımı devreye giriyor.
Sağlık kredisi hesaplama veya sağlık kredisi başvuru seçeneklerinin karşılığı nedir diye incelediğimizde, daha çok dijital bankacılık hizmetleri sunan Burgan Bank, Enpara gibi kurumlar özel sağlık harcamalarına uygun kredi ürünlerinden bahsediyorlar. Ancak özünde ülkemizde birçok bankanın “ihtiyaç kredisi” adı altında bu hizmeti verdiklerini görüyoruz. Bazıları da ihtiyaç finansmanının alt finansman türü olarak (Albaraka Türk gibi) bu hizmeti veriyorlar. Sağlık kredilerinde de bankacılık sektöründeki son düzenlemelerle, ihtiyaç kredilerinde kullanılan 36 ay vade uygulanmaktadır. Daha üstünde bir vadeyle kredi bulunmuyor.
Senin de acil ameliyat, pahalı tıbbi masraflar, diş tedavisi gibi sağlık sorunları ile karşılaştığında yapman gereken ilk şey, bir bankanın kredi bölümüne başvurmak ve kredi şartlarını öğrenmek olacaktır. Sağlık kredileri de diğer kredi türlerinde olduğu gibi kredi profiline, çalışıp-çalışmadığına, ek gelir durumlarına göre değerlendirilecek ve faiz oranı ile vadesi belirlenecektir.
Burada bir bankaya başvurmanın öncesinde, kredi skorunu da olumsuz etkilememek adına önereceğimiz birinci adım: İnteraktif Kredi’ye üye olup kredi profilini oluşturman olacaktır. Kredi Profilini oluşturduğunda, yapay zeka kullanılarak gelir tahminin yapılır, sana sunulan yapılacaklar listesi ve alt segmentler, finansal kuruluşların güncel kredi politikalarına göre hazırlanır. Kredi uzmanının sana özel yorum ve tavsiyeleri ile birlikte, senin veri dinamiklerine en uygun şartlarda verilen faiz ve vade seçeneklerinin olduğu, onaylanma ihtimali yüksek kredi tekliflerini alırsın. Ayrıca İnteraktif Kredi İşlem Merkezi içerisinde kredi güven raporunu alabilir, bankalarla ilgili her türlü kredi ve kredi kartı hesaplama ve karşılaştırmalarını, başvuru yapmadan, kredi notunu zedelemeden yapabilirsin.
İnteraktif Kredi ekibi olarak bu yazımızda “Sağlık Kredisi Var mı?" konusu hakkında merak edilen detayları seninle paylaştık. Amacımız, geleceğin finansal teknolojilerini günümüze taşıyarak tarafların güven içinde ticaret yapmalarını sağlamaktır. Daha fazla bilgi için bizi takip edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsin.