İnteraktif Kredi - 22 Ağustos 2023

Yasal takip, 90 gün boyunca ödenmeyen borçlar sonucunda başlatılan yasal işlemlerdir. Bu durum sonucunda borçlu kişi, takip altına alınır. Yasal takip başladığında borçlu kişinin adresine ihtarname yollanır ve borçlarını belirli bir süreye kadar ödemesi talep edilir. Bu takip, alınan kredi borçlarının ödenmemesi sonucunda başlatılan bir süreçtir.

Bunun yanı sıra her türlü borç için yasal takip başlatılması da mümkündür. Bu noktada “Yasal takibe giren kredi çekebilir mi?” sorusu, cevabı merak edilen sorulardan biridir. İnteraktif Kredi ekibi olarak bu yazımızda “Yasal takibe giren kredi çekebilir mi?” konusu hakkında merak edilen detayları senin için paylaşacağız.

Yasal Takip Nedir?

Yasal takip işlemleri kredili tüm ürünlerinizdeki gecikmeler sonucunda banka tarafından başlatılan bir takip sürecidir. Yasal takip işlemi uygulanması için belirli bir vaktin geçmesine rağmen borcun hala ödenmediği durumlarda başlatılan bir süreçtir. Gecikme, 1- 2 aylık bir dönemde oluyorsa bu durum yalnızca kredi notuna etki eder ve bu duruma yasal takip denir.

İdari takip durumunda bankalar, müşteri ile görüşüp borcun yapılandırılmasını teklif etmektedir. Bu yapılandırmalar genel olarak 12 aylık bir zaman dilimine yayılmaktadır. Tüketiciler ise bütün borcu ödemek yerine 12 aylık zamanı gelmiş yapılandırmayı kabul ederler. Buradaki en önemli kriter, ödeme yapılmama durumu söz konusu olduğunda bütün borcun anapara olarak sayılacağı ve 12 aylık periyot açısından tüketicilere faiz uygulanacak olmasıdır.

Yasal Takip Borcu Nedir?

Kredilerin, geç ödenmesi durumunda geçmiş dönemlerde çıkarılmış olan yüksek faizler ve gecikme faizi, tüketicileri zor durumda bırakıyordu. Bunun üzerine bazı kanunlar düzenlendi. Bu değişiklikle beraber temerrüt faizlerinin sözleşmede bulunan faiz oranının %30’undan daha yüksek olabilmesi artık imkânsızdır. Faiz akdi ile çekilen kredi ve faiz oranı ifade edilmektedir.

Kısacası kredi, yüzde bir oranında çekilmiş ise, banka tüketiciye En fazla %1,30 oranında faiz uygulama hakkına sahiptir. Ayrıca aylık gecikme sürecinin sonrasında takip aşamasında banka ile anlaşamama ya da bankanın bu aşamayı tüketiciye uygulanmaması durumunda tüketiciye 7 gün içerisinde borcun ödenmesini söyleyen bir ihbarname gönderilmektedir. 7 gün içerisinde borç ödenemez veya farklı gerekçelerle borca itirazda bulunulmaz ise banka tüketici hakkında yasal işlem başlatmaktadır ve bu süreç sonunda tüketiciye ait yasal takip borcu oluşmaktadır.

Yasal Takip Nasıl İşler?

Yasal takip, bankalar tarafından başlatılan bir süreçtir. Ödenmeyen borçlar yüzünden yasal takip başlatılması söz konusu ise banka müşterinin kısa bir süre içinde borçlarını ödemesini talep etmektedir. Bu süre boyunca kişiye ödeme konusunda sözlü ya da yazılı olarak hatırlatmalar yapılmaktadır. Yasal takip, sonraki dönemde kredi almanı ya da kredi kartı talep etmeni engelleyebilir. Bu durumda banka tarafından verilen süre içinde borçların ödenmesi son derece önemlidir. Bu süreçte banka ile iletişime geçerek söz konusu bankanın böyle bir politikası mevcutsa, borçlarını yapılandırmanı öneririz.

Yasal takibe düşen borç ödenmemesi durumunda, söz konusu borç miktarı üzerine sürekli olarak faiz uygulanmasına da neden olur. Bu durumda ödemen gereken borç miktarı da gün geçtikçe artacaktır. Belirlenen süre boyunca borç ödemesi yapmadığın takdirde banka icra yoluna giderek borcun ederi kadar olan malına el koyma hakkına sahiptir. Konut kredisi çektiysen mülküne ipotek yapılır. Borçlarını yasal takip süreci boyunca ödememen durumunda ise bankanın evine el koyma hakkı bulunmaktadır. Bir üst seviyede ise uzun yıllar boyunca borcunu ödemeyen ve yasal takibe düşen vatandaşlar mahkemeye verilmektedir. Ayrıca kara listeye alınırlar.

Yasal takibe düşmüş olan borçlar için yasal takibin kaldırılması gibi bir durum söz konusu olmaz. Borçlarınızı 90 gün içinde ödemezsen yasal takibe ek olarak bankalar arasında kişinin ödeme alışkanlıklarını gösteren sistemde kara listeye alınmış olursun. Kişinin yasal takibe düşen borçlarını tamamen kapatmasının ardından sicilinin temizlenmesi için 5 yıl geçmesi gerekir. Sonrasında da hemen yüksek meblağlarda kredi çekemeyebilir veya yüksek bir limite sahip kredi kartı talebinde bulunamayabilirsin.

İnteraktif Kredi ekibi olarak bu yazımızda “Yasal Takibe Giren Kredi Çekebilir mi? Kredi Çekmek için Şartlar!” konusu hakkında merak edilen detayları senin için paylaştık. Amacımız, geleceğin finansal teknolojilerini günümüze taşıyarak borç-alacak ilişkisi içerisindeki tarafların güven içinde ticaret yapmalarını sağlamaktır. Daha fazla bilgi için bizi takip edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişim kurabilirsin.

Hemen Başvur
KREDİ KARTLARI
Kart Ücreti Olmayan Kredi Kartları
En Çok Ödül Veren Kredi Kartları
En Çok Taksit Yapan Kredi Kartları
En Prestijli Kredi Kartları
Sana Onaylanabilecek Kredi Kartları

Önerilen Kaynaklar
Borç Yönetimi ve Yapılandırma Stratejileri
12 Temmuz 2024
Borç yönetimi ve yapılandırma, bireysel kullanıcılar için finansal sağlığın korunması ve sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Özellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde, borçların etkin bir şekilde yönetilmesi ve yapılandırılması, bireylerin mali baskılardan kurtulmalarına ve uzun vadeli finansal hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Bu makalede, borç yönetimi ve yapılandırma
Devamını Oku
Güven Raporu ile Kredi Başvurularını Güçlendirme
12 Temmuz 2024
Krediler, bireylerin finansal hedeflerine ulaşmalarında önemli bir araçtır. Ancak, kredi başvurularının onaylanması her zaman kolay değildir. Bu noktada devreye "Güven Raporu" girer. Bu makalede, Güven Raporu'nun ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve kredi başvurularını güçlendirmedeki rolünü inceleyeceğiz.
Devamını Oku
Kredi Puanı Yükseltme Teknikleri
12 Temmuz 2024
Kredi puanı, finansal yaşamımızda önemli bir yer tutar. Bu puan, bankalardan kredi veya kredi kartı alırken belirleyici bir faktördür. Kredi puanınız yüksekse, bankalar size daha kolay kredi verir ve daha uygun faiz oranları sunar. Ancak düşük kredi puanı, finansal imkanlarınızı kısıtlayabilir. Peki, kredi puanını nasıl yükseltebiliriz? İşte kredi puanını artırma teknikleri.
Devamını Oku